Fresa i PSofSweden träns

Nosgrimman var på tok för stor för henne ^^
 

Filma lite löshoppning

Nu cyklar jag snart till ridhuset för att invänta Elin som kommer med damerna, planen idag var löshoppning för alla. Men fick ett sms om att Fresa imorse var tjock om ett ben och att hon var lite stapplig, så Elin ska kolla lite hur hon rör sig i ridhuset där det är bra underlag och även verka hennes fötter ifall det är där problemet sitter.

Zydansie ska hur som helst löshoppas så jag tar med kameran och filmar lite, nu med full-laddat batteri! Är Fresa fräsch så ska även hon få hoppa lite och jag hoppas på det. Hoppas verkligen inte att det är något allvarligt!
Gillar bilden över, synd bara att Zyd ska visa sin bästa sida ;)

Snygghäst, mer än ett år sedan jag fick sitta på denna snygging:


Rida in hästar som yrke?

Igår hade vi teori, vi pratade om unghästar och fick se en gammal film om unghästsutbildning. Vissa saker kändes uppenbara och mannen som pratade var lite jobbig att lyssna på men ändå roligt och veta hur de gör på flyinge!

Tänk då om man som yrke skulle rida in hästar, börja med hantering, sen bara hänga över hästens rygg när någon leder, till att faktiskt kunna hoppa och galoppera. Att kunna säga att man själv har ridit in och utbildat en häst, det låter då coolt måste jag säga!
Mina tankar for iväg lite i det här ämnet och att läsa unghästsutbildning på högskola sen, det låter ju inte alltför tokigt. Tänk vad roligt att få forma en häst för hur man själv vill ha den. 

Men då kom ju såklart frågan från en i min ridgrupp som spräckte min bubbla. "Var det många som åkte av?"
Haha ni kan ju tänka er svaret, det var massor sa min ridlärare som gått den utbildningen. Jag har absolut inte psyke för att sitta på en häst som bockar av folk bara för att det är roligt, nej usch det är jag för smart för. 

Nehe, utbilda unghästar kommer inte att bli något framtida yrke för mig - då får jag försöka att hitta något annat roligt jobb som jag skulle kunna tänka mig att jobba med.
 

Nh-träning

I söndags kväll så red jag med Elin till ridhuset med hästarna, fick sitta på goa Fresa igen, 3 dagar i rad - man skulle kunna tro att jag har gjort någonting bra ;)

Väl där så var det lite NH-träning, även min far var där med sin medryttarhäst. Började med att gå igenom grunderna och sen hade Elin ställt fram lite olika övningar som vi kunde jobba med, bland annat en fålla och lite koner.

Pappa hade en häst med temprament denna dag så det mesta av Elins fokus låg på min far, men gjorde några övningar med både Zydansie och Fresa. Det gick bra men kändes inte som något komplicerat för varken dem eller mig, det börjar att kännas naturligt nu, vissa av rörelserna iaf!


Viktoria & Lucy

Fotade som nämnt tidigare i detta inlägg Viktoria & Lucy för några veckor sedan. Har inte tagit tag i bilderna förrän igår då Viktoria inte frågat efter dem eller så, men nu när jag är lite sjuk så tog jag tag i dem och rensade lite.
Så här kommer några bilder:

Börjar bli sjuk...

Huvudet värker, näsan rinner och halsen känns tjock. Fan jag har inte tid att bli sjuk nu, det finns så mycket bättre saker att göra än att vara hemma och tycka synd om sig själv!

Igår så red jag med Elin med hästarna till ridhuset, Elin red först Zyd och de fastnade lite i ett problem. Väl ute ur tvisten så gav hon över hästen till mig. Jag fick sitta upp och känna lite på henne, göra lite av det som Elin precis jobbat med. 
Zyd var nu trött så det var inte den där snabba traven som hon har kört på med mig, så nu kunde jag fokusera på själva uppgiften istället så det var skönt. Fick mycket hjälp av Elin och det kändes roligt när det funkade!

Sen jobbade Elin Fresa lite akademiskt innan vi red hemåt i mörkret. Där i mörkret med ficklampor så började vi prata om skräckfilmer och mardrömmar, kanske inte det bästa samtalsämnet när man är mörkrädd med det var ändå trevligt!
Satt på Fresa både fram och tillbaka, så mysigt att sitta på hennes rygg igen!

En mystur

Precis hemkommen från en väldigt trevlig eftermiddag, blev en uteritt på Fresa med Elin på Zydansie - Cereza och Elins hundar var också med.
Sist jag satt på Fresas rygg var för ungefär 2 månader sen då hon magrade av så mycket där ett tag. Jätte mysigt att sitta på hennes rygg igen och vi gick ganska mycket i jobbiga skogsbackar och båda hästarna blev väldigt andfådda. 

Otroligt mysig tur i fint väder, skogen är så fin nu också när hösten börjar komma. Det pratades om allt möjligt och var allmänt trevligt. 

Tog en liten, liten galopp i en gräsbacke. Det var Fresa som ville så Elin sa att vi kunde ta den, det var inte många meter men väl i galopp så tyckte Fresa att den var alltför jobbig så vi bröt snabbt av. Fresa är ju inte alls igång nu så det blir snabbt jobbigt för henne!

Jätte trevligt sällskap och glada hästar, en toppen tur!!

Dressyr på Frans

Igår så hade jag dressyrlektion på Frans, vi red nere på stubbern och det var ju runt sju till strax innan åtta så det han bli ganska mörkt... 

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om passet, fick ingen bra känsla och tycker att det var ett tråkigt pass. Visst blev han väl någorlunda fin men jag fick inte riktig känsla eller att jag någon gång kände mig nöjd. Haha vad demprimerad jag låter men det var ett tråkigt pass helt enkelt. 

När jag sist red Frans, början av augusti, så hade jag en sjukt bra känsla - då blev han favoriten men men, alla har vi dåliga dagar.
Lånad bild från hemsidan:

Löshoppningen i söndags:

Cereza avslutade med en liten oxer på 50cm, bra för att vara första gången hon hoppar!
Tror Zyds högsta hinder låg på 120, tror helt klart att hon kan hoppa högre men hon verkar inte riktigt lita på sig själv.
Fresa avslutade på hela 145cm (!!), hennes rekord tog hon (det var innan 140) och det där är en himla skicklig häst! Även om hon kom lite tokigt så krånglade hon sig över ^^

Höj kvalitén på klippet!


Helg utan ridning

Måste först bara få säga, läskigt hur jämnt i antalet de unika besökarna har varit i tre dagar nu. Exakt samma siffra?!

Som nämnt tidigare så har jag haft "ridförbud", men har ändå träffat favorit hästarna både lördag och söndag. Elin tog med dem till ridhuset båda dagarna så passade på att komma och spendera lite tid med dem. Blir inte så mycket nu när skolan är igång men hoppas att jag snart får grönt att rida, ska kolla med skolsyster imorgon - vill inte göra det värre genom att rida för tidigt. 

I lördags så red Elin Zyd så då stod jag och myste med Fresa & Cereza i mitten av ridhuset, helmysigt var det. Cereza kom och pussades lite då och då, medans Fresa upptäckte att jag var väldigt användbar - jag kunde stå där och klia henne på undersidan av huvudet under en lång tid.
Busade sedan lite med Fresa, körde en väldigt väldigt kort stund lite NH-aktiga övningar - hon gick på en volt runt mig. Sen gjorde jag lite vändningar så hon bytte varv och då blev hon busig - så himla charmig så hon fick ta några varv i galopp bara för att hon blev så sprallig.

Söndag så stod det löshoppning på schemat, filmade slut på batteriet så har massa klipp på Zyd när hon hoppade, men endast något enstaka på Fresa & Cereza. Väldigt frustrerande att jag inte såg till att det var fulladdat innan, det misstaget kommer jag inte att göra om igen!

Tänker inte sätta mig nu och försöka klippa ihop en film från igår när de hoppade, då det tog tre timmar sist. Men den kommer förhoppningsvis upp imorgon!

Hoppningen...

Har inte blivit någon uppdatering förrän nu då jag har haft lite annat för mig och tyckt synd om mig själv, ni kommer förstå lite senare ;)

Under framridningen så var Zyd stressig, vi skulle absolut inte gå så nära läktaren och i traven så kunde jag inte jobba för en lång och låg form med halvlånga tyglar för då hade vi ridit över de andra. Inte mycket galopp men vi bara kände lite på den. 
Sen började vi med att hoppa ett kryss och sedan ett galoppsprång och ett till hopp. Vi kom inte ens över det första, så på´t igen och nu kom vi över första men hon svängde av innan det andra. Sen om jag inte minns fel så tog vi det igen och kom över båda, men tappade stigbyglarna. 

Sen när vi tog det igen så kom vi över första med sen svängde hon av igen, jag i obalans och framåtlutad, Zyd slår upp med huvudet och nockar mig över ögat. Det ögat som träffades började rinna lite och det bultade rejält, men låtsades som igenting och red vidare då inte ridläraren märkte något. Ville ta mig igenom den här tvisten så fort som möjligt. 
Så kom igen och då kom vi över utan problem så klappade om henne ordentligt efteråt. 

Sen hoppades vi längs ena långsidan i galopp, ett hopp och sedan ett par galoppsprång och ett till skutt. Det gick mycket bättre nu när vi fick komma i galopp och Zyd hoppade jätte fint. Men kunde inte riktigt släppa den sjuka smärtan vid ögat, försökte känna och tyckte att det kändes som att det var lite svullet. 

Men hoppade klart lektionen som om att allt var frid och fröjd och sen när folk såg mig, så frågade de direkt vad som hade hänt. Kunde då konstatera att det var väldigt synligt men förstod inte hur äckligt det faktiskt såg ut förrän jag kom hem. 

Nu har jag ridförbud i helgen som minst, får heller inte springa eller göra andra ansträngade saker som gör så att blodet börjar pumpas snabbare då det kan ge värre konsekvenser, sa läkaren på lasarettet som skolsyster fixade en tid åt mig hos. 
Jag kunde ju rida klart lektionen men skolsyster sa att jag skulle tänka lite på mitt välmående, iaf så att jag kan ha fullt synfält innan jag sitter upp igen. Just nu så ser jag inte neråt med det ena ögat då det är en svullnad i vägen.

En bild från igår men det ser ändå mycket bättre ut än vad det gjorde i onsdags kväll, då var det så svullet så jag bara såg halvt på det ögat...
 

Så himla skönt!

Mitt schema har ändrats lite sen skolstarten, först så skulle jag sluta fen över fyra på fredagar. Alltså på en FREDAG av alla dagar?! 
Men nu kommer jag att sluta TJUGO över TOLV! Hoppas innerligt att de inte kommer ändra den dagen för tänk vad mycket man kan hinna med när man kommer hem runt ett. 

Imorgon så ska jag ta med Zydansie på min hopplektion. Ska bli sjukt kul verkligen! Har tittat på klippen från hoppningen nu på tok för många gånger men det ser ju inte helt hemskt ut. Zyd ser så glad ut hela tiden med öronen spikade framåt. Det som kändes mest konstigt under hoppningen var just det att det kändes som om att jag var 50cm över sadeln i nästan varje språng. 

Det var så himla mycket att tänka på men jag tror att hade jag tänkt på att trampa ner hälarna så hade det blivit bättre.
Att tänka på imorgon:
  • Upp med huvudet på henne så hon ser hindrena i god tid

  • Blicken, titta över hindret och inte på hästen

  • Mantag, så jag inte kommer i obalans och drar henne i munnen i hoppen

  • Ner med hälarna
Kommer bli så jobbigt särbehandlad av Elin imorgon (Zyds ägare), det är av ren snällhet hon gör det men det känns så fel. Hon är verkligen en på miljonen och är guldvärd! Så himla snäll i alla lägen och jag har verkligen haft tur som fått/får lära känna henne!

Hoppning i ridhus

Hela gänget igår utom pappa bakom kameran

Hoppningen igår alltså, vet inte vart jag ska börja. Elin kom med alla tre damer till ridhuset och då började jag gå runt med Zydansie så hon fick titta på alla läskiga saker så som speglar, skiftande färger i underlaget och ett upplyst bomrum. 
Efter det så satt jag upp och vi tittade på allt igen, Zyd är inte så van vid ridhus så hon var väldigt spänd i början och tyckte att det här var en väldigt dålig idé. Tog även några varv i trav och försökte få en låg och lång form, lite samma arbete som dagen innan. Gjorde några galoppfattningar åt båda håll och sedan började jag att hoppa.

Jag fick jobba väldigt mycket med att försöka få upp hennes huvud när vi hoppade, så att hon skulle se hindrena då hon gärna kröker ihop nacken men då hinner hon knappt se hindret innan det var dags att hoppa. 

Det absolut första skuttet så höll hon på att hoppa mig ur sadeln, det var ett lite kryss och Zyd hoppade HÖGT! På´t igen och då gick det lite bättre, men tog väldigt många hopp innan jag började komma in i hennes sätt att hoppa. Hoppade lite studs, kombination men annars hinder med långa galoppsträckor emellan.

En av gångerna när vi skulle hoppa studsen där avståndet var för en kort galopp, vi kom in i en väldigt fartfylld och stor galopp så Zyd tvärstannar och jag hamnar framför sadeln. Men lyckades hoppa tillbaka till sadeln igen då hon stod stilla så snällt, jäklar vilket grepp jag fick i sadeln efter det av Zydansies svett ^^

Hoppade grind och sedan ett enkelt rättuppstående ett galoppsprång fram, skulle ta det igen och när vi är över grinden känner jag "fan vad högt det är", men hinner inte tänka längre innan Zyd tar i och hoppar. Vi fick dock med oss bommen men det var lite för kort emellan för att hon skulle hinna upp med benen. Tog samma igen sen men efter att ha längt lite och då kom vi över, fick dock inte en lika bra känsla men men. 
Fick sen veta att hon snabbt hade höjt upp det bakre hindret på 1,05m och det tycker jag är ganska högt ändå

Zydansie skötte sig verkligen jätte bra, vi fick några stopp men det var inte någon stor grej. Måste bara säga att hon har en så underbar inställning den där damen, även om vi kommer jätte snett eller långt ifrån så satsar hon och försöker ta sig över. Vilket oftast resulterade i att vi tog oss över utan att riva, en jätte bra egenskap skulle jag säga att det är!

Passet i sig bjöd på en skräckblandad förtjusning, höll på att åka av några gånger och det blev lite väl flängigt över hindrena många gånger men det var också jätte roligt. Härlig känsla att jobba ihop med Zydansie!
Elin var återigen en så otroligt stor tillgång till detta pass, hon visste exakt vad jag skulle göra och gav mig massa bra tips!

Pappa filmade så har nu suttit och fixat med den här filmen i tre timmar utan att överdriva, ett nytt program så det tog hemskt lång tid.
Kolla jätte gärna i HD, eller höj iaf kvalitén för den som kommer automatiskt är verkligen kass


Dagens planer

Ikväll så är planen att jag och pappa sticker till stallet för att han ska jobba lite NH med Bolero (hans medryttarhäst), jag ska filma och också vara med som ett par extra ögon så jag kan säga vad jag ser och tycker från avstånd. Ofta så är det lättare att se felen som andra gör än dem man själv gör, så ska försöka hjälpa till så gott jag kan!

Efter det så ska jag få hoppa Zydansie lite i ridhuset, har inte hoppat henne innan så det ska bli spännande. Elin kommer att rida dit henne och vara med så jag är inte ett dugg oroligt. Det ska bli så himla roligt!

Känns så säkert när Elin är med, hon är så himla duktig på att se vad som blir fel. Jag har svårt att känna vad som gör att det blev fel och provar då bara igen på samma sätt, Elin är så jätte bra att ha för hon kan säga om jag inte höll om ordentligt innan hindret och då kan man ju lösa problemet direkt.

Har jag tur så kan pappa stanna och filma mig när jag hoppar, beror lite på hur det blir tidsmässigt men vore jätte kul att se hur det ser ut. Hoppas, i så fall kommer det nog upp här också!

Pappa och Bolero
Elin & Zydansie någon gång under sommaren:

Dressyrpasset på Zydansie

Igår så blev det ett dressyrpass på Zyd för Elin som planerat. Vi var på en stubbåker och både Fresa och Cereza fick följa med och titta lite.

Om jag säger att det gick jätte bra så ljuger jag, även om jag kanske skulle vilja säga det. Jag håller på att lära mig ett nytt sätt att rida och det är verkligen sjukt svårt att ändra en ridstil som man haft i ungefär 8/9år. Jag får veta hur jag ska ha händer och hur jag ska sitta i sadeln, försöker göra så men 2minuter senare så är jag tillbaka på gamla vanor igen...

Zydansie skötte sig utmärkt och jag försökte så gott jag kunde att inte störa henne. Vissa stunder så fick jag ett flyt och en bra känsla men det varade inte allt för länge innan Zydansie ökade traven eller att jag fick det hela att kännas väldigt flängigt och konstigt. 
Men det känns ändå bra för jag vill verkligen lära mig det här för att det känns som ett mycket bättre sätt att rida hästen än att försöka såga ner hästen huvud och dra i tyglarna. 

Elin är otroligt snäll och tålmodig med mig, jätte duktig på att förklara och se. Jag är så fruktansvärt glad att hon har gett mig chansen att lära mig något helt nytt.
Det här känns ändå som en bra början och jag ska göra allt jag kan för att förbättra mitt sätt att rida!
 

Tagga morgondagen!!

Imorgon så ska jag rida lektion för Elin på Zydansie. Ska bli så fruktansvärt roligt, vill att Elin tjatar på mig så att jag inser hur mycket olater jag faktiskt har!
Sen ska det bli så roligt att prova ett dressyrpass på Zyd, har inte ridit något dressyrpass på henne innan beroende på hur man ser det. Har travat av henne en gång men aldrig ridit henne i försök att få henne att jobba.

Vi har istället varit ute i skogen och myst, galopperat på fält och hoppat lite i skogen. Vilket jag värdesätter väldigt högt! Men ska bli grymt kul imorgon verkligen 

Bulle & bom

Igår så hade min ridgrupp markarbete, vi red för en annan ridlärare än den vi brukar rida för så hon var sjuk. Fick vet att jag skulle ha Bullen, han är en stor häst som är redigt svår att få ihop. 

Men var ändå inte allt för nagativ innan och det är bra, för det gick faktiskt ganska bra. Jag fick en fin form på honom och det kändes faktiskt som om att han lyssnade på mig i ökningarna samt övergångarn. Det var roligt men också sjukt jobbigt, han är mycket häst att rida!
Bild lånad från riskolans hemsida då jag fortfarande inte köpt en hårddisk och lagt över bilderna från den gamla datorn...

bullen_048_okt06.jpg


Lucy

Idag när jag cyklade hem från stallet så fick jag veta att Viktoria snart skulle rida Lucy, så stannade till där och kollade vad hennes plan var. Hon skulle rida på stubbåkern så vi snyggade till Lucy lite med nyborstad svans och röd outfit då jag hade kameran i väskan.

Jag fick sitta upp en stund efter att Viktoria ridit fram Lucy bara för att Lucy såg så härlig ut, så fick känna lite på en riktigt trevlig häst. Hon hade en härlig bjudning och kändes väldigt positiv och trevlig. När man kommer bort från banan så vaknar Lucy verkligen till och visar sin trevliga sida.

Travade några minuter och tog sedan en liten galopp åt båda håll, Lucy körde ner huvudet och galopperade på - glad häst!

Några bilder på mig och Lucy, älskar galoppbilderna - tycker dem ser så härliga ut!


Bilder på Viktoria och Lucy:
 

Bästa damerna

Var ute hos hästarna under förmiddagen, gav kraft och sedan satte jag upp. Satt upp på Zydansie med repgrimman som hvudlag, sen hade jag Fresa i rep så hon fick gå efter/bredvid oss medans Cereza sprang runt lös!
 
Klättrade lite i backar och gick över lite stockar, annars bara en skön liten tur för alla. Cereza dampade runt som vanligt och Zydansie blev jätte sur på henne (som vanligt) och kickade och bet mot henne^^ Fresa gick snällt på men var ofta i vägen enligt Cereza

Några bilder jag tog i hagen idag:

Galopp bock skutt

Idag så red jag och Viktoria ut tillsammans igen, jag på Zydansie och hon på Lucy.

Tog en liten runda där det finns lite grenar som är lagda som hinder på en stig, vi satt båda barbacka. Fattade galopp och hoppade fram och tillbaka längs stigen ett par gånger.

Jag och Zydansie tog täten, dels för Viktoria inte har ridit där förut, dels för att jag ville få igång Zyd utan draghjälp och sist dels för att Viktoria ville galoppera sakta. Zydansie ville galoppera på så det gjorde vi!

Men när vi tagit den fram och tillbaka två gånger så tog vi den igen, Zyd börjar med att bocka i fattningen och sedan galoppera iväg i en galopp där hon krökte på nacken - inget jag önskade då jag inte ville ha fler bockningar och det var inte det vi tränade på så försökte få upp huvudet, det funkade och vi galopperade vidare. 
Kom sedan några bockningar till i både fattningar och under sträckor mellan "hindrena" så jag var tvungen att morra lite på henne och kan inte påstå att jag var så kaxig när jag satt där barbacka ^^

Men som Elin beskrev det sen så har Zydansie stora och runda bockningar, inget jag tänkte på direkt men när hon nämnde det så tyckte jag att det stämde så bra. För det kändes inte som om att hon försökte skicka av mig (för då hade hon gjort det) utan hon blev lite övertaggade så hon gjorde lite krumelurer med kroppen. Haha charmig är hon!

Lucy skötte sig utmärkt med Viktoria, hon var så snäll och det var skönt - ville inte skrämma bort Viktoria från barbacka ridningen direkt ;)

(Har typ 3 bilder när jag sitter på Zydansie och tre när jag sitter på Fresa... Nu har jag ändå hållit på med dem och ridit dem i fyra månader så hoppas att kunna få fler bilder snart, nu ska vi börja sätta igång Zyd så ska försöka få med Viktoria någon dag i hopp om att hon kan fota. Men först ska jag rida en lektion för Elin så jag får lite hjälp och instruktioner om hur jag ska rida Zyd på bästa sätt!)

RSS 2.0