Morgonen hos hästarna

Idag gick jag upp åtta för att tidigt åka ut till hästarna för att ta av täcken, ge frukost och jobba lite NH med Fresa. Det var någon minus men riktigt fint med frosten som glänste då solen var framme under förmiddagen. 

Jobbade Fresa först i rep och gjorde lite flyttningar av både rumpa och bog. Lite olika övningar och även några byten av varv i trav då Fresa verkligen busar till då och tycker att det är kul!

Sen tog jag bort repet och försökte få henne runt mig och det funkade bra, fick henne över ett litet hinder i trav och sen när vi skulle ta ett till hinder så höjer Fresa upp huvudet och travar i en frisk trav ifrån mig...
Fick springa som en liten dåre (vi var i hagen, den är stooor) för att försöka komma i en riktning så jag stängde hennes väg, när hon väl stannade och tittade på mig så försökte jag att locka på henne. Men då inte det funkade så försökte jag ta rumpa på henne (vilket jag även hade försökt med då hon stack ifrån mig) för att få kontakt med henne men då satte hon full fräs åt andra hållet med öronen spikade framåt. Aja, bara att börja springa igen ^^

Sådär höll de på ett tag, både hon och jag var svettiga när jag väl fick tag i henne och då tog jag på repet igen och avslutade med att flytta hennes rumpa några extra gånger för att poängtera vad det betyder. Fresa hade lite extra energi och tyckte att det var skitkul att få mig att motionera, tror hon försökte säga att jag behöver träna mer >.<

Knäck

Igår så var min enda lektion i skolan att jag skulle prova på bågskytte, fantastiskt kul var det men blev riktigt trött i armarna efter en 50minuter. Riktigt kul och det provar jag gärna igen!

Sen tog jag bussen direkt till farmor där hon bjöd på mat och fika, mysigt att träffa henne och bara prata lite! 
När jag sedan kom hem så satte jag igång och kockade knäck för första gången i mitt liv, allt gick bara bra och blev nöjd med resultatet :)

Lite hööks hiss

Kollar lite då och då på deras hemsida och besöker deras affärer ibland, för att det är nära och de har ett ganska stort utbud. Nu när det börjar att närma sig jul så har de kommit upp med julklappstips.
Först vill jag ta upp ett träns de har tagit fram, lite nytänk i designen på nosgrimman, kan bli glittrigt och snyggt men måste se det irl på en häst innan jag kan säga helt vad jag tycker.
Men alltid roligt att det kommer nya idéer:


Sen vill jag också lyfta fram ett par toksnygga ridbyxor. Tänker mig då i vitt och att ha till tävling, har ju oskodda vita ridbyxor men de sitter inte så bra och jag vill gärna ha helskodda. Eventuellt att jag köper dessa när jag känner att jag har för mycket pengar på kortet ;) Helskodda och med snyggt bling, samt högre i midjan vilket jag gillar!

Den absolut finaste ridbilden jag har:


Zydansie är så himla fin och jag är ganska mycket där jag ska vara, toknöjd med bilden!

Arbeta med musklerna

Upp tidigt imorse för att cykla till stallet då jag började jobba sju och sedan fyra timmar framåt bestod av mockning, ta ut hästar och fodra. Blev helt slut i kroppen av den tunga mockningen, det tog ju aldrig slut!

Sen värmde jag och åt lite nudlar när jag slutat och gick sedan ut till banan dit Viktoria skulle komma. Hjälpte Viktoria med att höja och sänka hinder samt försökte att ge lite tips. Dock var Lucy inte alls på sitt vanliga humör och blev snabbt trött så det blev inte så mycket hoppning. När Lucy var trött så började hon att vägra men kändes inte bra om de skulle sluta med det så då försökte dem ta om det och jag sänkte lite, efter ett tag funkade det och Viktoria klappade Lucy och travade sedan av. 

Haha bilden under ^^


Nu har jag nyss kommit ut ur duschen och snart sticker pappa och jag iväg och gymmar lite. Sen hem och äta, avslutar dagen med att sätta näsan en stund i samhällsboken tror jag...

Kommer ha arbetat med hela kroppen idag, massa mockning, släpa på bommar och stöd och sen lite gym. Skönt att jobba igenom kroppen :)

Movie-time

Blir snart att ta bussen in till Nyköping för att möta upp Viktoria. Vi ska gå runt på stan lite innan vi går vidare till biostaden och tittar på Hunger Games - Catching Fire

Otroligt kul att äntligen se den och jag har hört att den ska vara riktigt bra!

Intressant uteritt

Blev en uteritt idag efter skolan tillsammans med Elin och de bästa hästarna. Satt på Zydansie till en början och hon skötte sig super, vi hoppade över två diken men de var vatten i dem så det räknas inte ;) ( ogillar när hästarna hoppar över dikten, speciellt då man är barbacka)

Sen satt vi av och upp ett par gånger av olika anledningar och Elin bråkade med mig. Hon satt där och garvade på Fresa och störde mig så det tog x antal försök innan jag väl kom upp utan studds in benen och med min osmidiga kropp ^^
Var i alla fall riktigt trevligt och det bjöd på några skratt, hästarna verkade glada att få undersöka ny skog och allt kändes bara så trevligt! 
Bytte sedan hästar när vi skulle hemåt och allt var så skönt bara, slippa tänka på tider, på planer och irriterande personer. Haft en lite jobbig vecka med personer som fått mig på dåligt humör men det här var den bästa medicinen!

Jag behövde verkligen det här turen med sällskapet och skratten, nu mår jag toppen verkligen <3
Ovisade mysbilder

Struken hoppträning

Hade anmält mig till hoppträning på jullovet med Roxanna, hade varit otroligt kul i 80-90 klassen. Men hon skulle gå i gruppen innan och det var först oklart om jag kunde ha henne och har nu bestämt mig för att inte vara med.
I dessa månader nu november och december så går det åt så sjukt mycket pengar till julklappar, presenter och andra saker. Är snål och det är jobbigt när det försvinner mycket pengar från kontot så strök mig den här gången.

Kommer säkert flera gånger

Har man rätt att vara hästägare?

Det är svårt att undgå att stöta på att man antingen höra eller se personer som har häst/ponny endast för att man vill. Tänker inte alls på vad som är bäst för hästen och om man verkligen har tid och lust. Att hästen blir åtsidosatt men man låter inte någon annan ta hand om den för det är ju faktiskt "din egna" häst.

Det är en sak som gör mig så ledsen och förbannad på samma gång, hästmänniskor. Nu när jag skrev det där så är det några direkt som kopplar till något och andra som väntar på en fortsättning. Det finns självklart hästmänniskor som vill sin häst sitt bästa och som ofta kritiserar andra eller tycker att någon gör något helt tokigt för att den inte gör som en själv. Det viktigaste är att ens egna häst har det bäst och sen kvittar det hur andra har det. Inte alltid, men det förekommer i många fall och jag tycker att i ett stall ska man försöka att komma överens och att alla hästar har det så bra som möjligt.

Det jag ville ta upp är hästmänniskor som bara tänker på sig själv och hästen är som en sak. Bara tänker på att du gillar hästen och trivs med den, inte vad hästen skulle må bäst av och vad den behöver?! Det absolut bästa för hästen är att få ut och galoppera på fält och bygga upp konditionen och sträcka ut sig, fast det tycker du är läskigt så du trycker ihop hästen i galoppen på banan istället, då kan inte hästen springa iväg med dig för du har kontroll. Du rider endast dressyr på hästen för att du tycker att det är kul när hästen i själva verket älskar hoppning och skulle må bäst av varierat arbete.

En sådan himla viktig sak för många är att man bara ska göra det man tycker är kul, men älskar hästen och hoppa och du tycker att det är läskigt. Snälla, hoppa små små hinder för hästens skull, löshoppa eller be någon annan hoppa din häst då det är det som den gillar. Eller så kanske inte den här hästen passar så bra hos dig, den älskar att hoppa men du är rädd så hästen får aldrig hoppa. Det är fel! Ni är ett team och ska komma överens och göra saker som båda gillar ibland.

Sjukt långt inlägg, har träffat på några få riktigt fina hästmänniskor som bryr sig om hästen och dens behov till 100%. Tycker att det är synd att det är såhär, det borde vara att alla tänker på vad sin häst skulle må bäst av - kanske att du inte kan erbjuda det men då får inte dina känslor för hästen komma ivägen. Kanske någon annan kan ge det hästen behöver och då kan det bästa alternativet vara att låta hästen gå och få det liv den förtjänar. Förstår att det är svårt men vad är rätt? Eller om du kan ändra så att du kan ge det hästen behöver, kanske byta stall?

Edit: Nu drog jag alla över en kam, jag hoppas inte att någon ung person eller nybörjare tar åt sig och blir arg på mig (hoppas inte att någon blir arg). Det är absolut inte såhär hos alla, men bara en tankeställare för att det faktiskt kan vara så och att det är synd. Har nog byggt upp en ilska inom mig och det här blev utloppet för det. 
No hard feelings men något att tänka på.

Två människor som verkligen tänker på sina hästars bästa 
Världen behöver mer människor som dessa <3

Då nu & snart

Gårdagen spenderades några timmar på stan med min mor, samt att många av mina tankar gick till Zydansie. Stackarn har gjort sig illa i hagen och har ett stort sår i ansiktet, mår så dåligt när jag veta att djur har ont och jag har tänkt på vad jag hade kunnat gjort för skillnad i fredags hos dem så hon inte hade skadat sig. 
Antingen inte gjort något alls med Zyd så hon hade haft fulla krafter och fullt fokus under natten så hon kunde undvika vassa ting, eller ridit henne längre så hon hade varit så trött att hon inte gjort så mycket mer än sovit och ätit på deras höbal. 
Nej men det är i alla fall jätte trist och jag lider med Zyd. 


Idag har jag varit hos mormor en sväng och fikat, väldigt trevligt och det var länge sedan jag var där innan. Snart ska vi äta och sen bege oss till stallet för att Bolero ska löshoppas (pappa medryttarhäst), Elin kommer dit och hjälper till samt att Boleros ägare kommer och tittar. Ska bli roligt och se!
Haha charmig bild på Bolero:

Kommer ihåg känslan

Första hoppningen med Fresa, det var i somras och strax efter startade vi en lite hopptävling på 70cm. Fresa gick som en klocka och ser fram emot att hoppa henne sen igen när hon är fit for fight!

Första hoppningen med Fresa, älskar den fina naturen men datorn förstörde klipper så det ser jätte konstigt ut. Men Fresa är verkligen stentuff och kommer ihåg vad stolt och nöjd jag var när vi gled över en meter och det bara flöt på <3 

Hoppetiskutt

Kom hem tidigt från skolan idag och hade bestämt att jag skulle ta hästarna, men väl hemma så var jag trött och hade huvudvärk - ingen större lust att cykla ut till damerna.

Men det var bestämt så bytte om och cyklade ut, tog på Zydansie repgrimman och klädde själv på mig säkerhetsväst, hjälm och reflexväst. Gick ut från hagen och skrittade bort till dit jag planerat att rida. Började med att klättra i en skogsbacke upp och ner, upp och ner fast på lite olika ställen. Efter det tog vi en kort galopp uppför en "sandbacke" och skrittade vidare. 

Kom till stället där Mia och Elin tidigare byggt upp högre terränghinder, skrittade vid sidan av hela vägen bort och sedan tillbaka igen. Råkade ta i grimmskaftet och Zyd tog det som att vi skulle galoppera och hoppa men bromsade in henne. De såg höga ut och jag är inte så kaxig när jag är själv samt sitter barbacka med endast repgrimman ^^
Tänkte att jag skulle säga till Elin att hon borde rida dit och hoppa någon dag då Zyd verkade taggad. Men Zydansie frågade flera gånger om vi inte skulle hoppa, det slutade med att vi gjorde det... Tog tre hinder i följd en fyra gånger kanske, avslutade med en bra omgång, det gick hur bra som helst och hon var helt med på noterna!

Tog sedan och klättrade lite i skogsbackar igen innan vi skrittade tillbaka till hagen, en lycklig ryttare då vi klarat mer än jag trodde vi kunde och en nöjd häst som gick med öronen framåt och var avslappnad. 
 
Sen tog jag och jobbade Fesa från marken, hon var helt med och pigg. Kom till några byten av varv och hon gjorde galoppfattningar, hoppade, bockade och busade runt. Jag tror Fresa säger att hon har energi och verkligen vill börja jobba nu ^^

Gjorde lite byten av varv och det var jätte skoj. Sen släppte jag henne i hagen där det finns några hinder som Elin och hennes far har byggt. Provade att jobba henne löst och det funkade! Hon försökte smita iväg någon gång men då tog jag rumpa på henne och hon kom och gjorde mig sällskap istället. Provade också att skicka henne över några hinder och det gjorde hon med glädje!
Toppenpass med båda damerna och jag cyklade därifrån nöjd och riktigt glad, åh vad jag gillar dessa hästar! 

Kära tegelsten

Min underbara lilla mobil svek mig idag, han har gett mig vissa signaler som jag inte lyssnade på. Han kämpade in i det sista med idag tog han sitt sista sms, jag han inte läsa det men sörjer nu min kära tegelsten. 
Den hade knappar, skjutlucka och var mig ständigt till lags. R.I.P 

Medryttarhästar genom åren

Skrapan 
 
Alex Moor
 
Lucy
 
Fresa
 
Cereza (inte riktigt medryttarhäst men hon måste räknas med!)
 
Zydansie
 

Hoppsugen!

Sugen på att anmäla mig till hopptävling eller hoppträning till jul. Har kommit upp på hemmaklubbens hemsida nu och är redigt sugen, antingen med Zydansie eller Roxanna.
Måste dock tänka igenom detta lite samt kolla vad Elin tycker och tänker också, Zydansie är ju faktiskt hennes häst eller om jag borde ta ett wildcard och satsa på Roxanna? Hoppat henne en gång och har ingen aning om hur hon är att hoppa bana med ^^
 
Nej vi får se, väljer jag Roxanna blir det nog hoppträning och inte tävling då jag inte vet hur hästen funkar där. Men ett tag kvar så har ingen brådska med att betsämma mig, kanske hoppa en låg klass med Zydansie bara för att stärka självförtroendet hos mig och oss som ekipage. 
We´ll see
Övre bilden Mango och undre Zyd 

Mys ritt!

Idag blev det en trevlig uteritt tillsammans med Elin & damerna. 
Fick sitta på Fresa och ha Cereza i handen under tiden vi gick på bilväg och släppte henne sen när vi kom till skogen, Elin satt då på Zyd.
Något kallt om fötterna blev det men annars var det bara mysigt, upp och ner för backar i skogen och bara njöt. Fresa blev något anfådd när vi gick i skogen men hon är inte igång så det är inte så konstigt, hon började även småtrava några gånger till exempel när vi kom till ett ställe där hon brukar få hoppa stock. Haha så himla gulligt då hon har sina vanor!

En väldigt trevlig tur i mitt tycke, vi pratar inte konstant under våra turer tillsammans men jag tycker det är himla härligt med hennes sällskap, skritta fram i skogen och lyssna på skogens egna ljud!

Ytterligare en skolvecka

Nu har ytterligare en skolvecka passerat, inte mycket bloggning har det varit. Känner att det inte är så kul att jag varje dag skriver att jag har varit i skolan, det här är i regel en hästblogg för det är det som jag tycker är roligast att skriva om. 

Men idag var jag först i skolan och då jag slutade strax efter tolv så passade jag på att gå till Viktorias skola och var med och tittade på deras sista lektion. Lärde i alla fall känna två nya tjejen, Matilda (med h eller inte?) och Denise. Kommer att träffa dem imorgon också och de verkar riktigt trevliga!

Imorgon var planen att jag skulle ut till Elins hästar med då min mor har gjort sig illa så ska jag hem till henne och försöka få henne att tänka på annat. 
Spenderar för lite tid med min kära vän Viktoria känner jag
Svårt att se men jag & Viktoria på en western lektion i somras:

Lite dressyr

Igår så red Elin hästarna till ridhuset och jag kom direkt till ridhuset. Det skulle bli sent och då var det smartast att cykla direkt hem från ridhuset istället för att rida med Elin & hästarna tillbaka då det skulle bli toksent med tanke på skolan :)

Blev lite dressyr på Zydansie då jag jätte gärna ville det. Massa ny insperation efter clinicen med John Moore och lite saker jag ville testa som jag visste att jag slarvat med även fast Elin sagt hur jag ska tänka och rida. Men jag är ganska lat och när det inte har varit "lektion" (haft Elins ögon på mig) så har jag inte lagt så stor vikt vid det då det inte känns helt hundra ännu.

Väl i traven så kändes det inte alls kul, hon drog mycket i mig och bara sprang på. Försökte att vara lätt i handen men hon fortsatte så det slutade med att jag släppte tygeln helt... Haha så travde runt en stund på helt långa tyglar för då kunde hon inte dra i mig men så kunde jag inte jobba. Fick inte alls någon bra känsla men gick över till galoppen då Elin var inne i sitt arbete så jag ville inte störa, tänkte ta det efteråt istället. Halvtaskiga galoppfattningar först så fick ta en liten pinne och använda på rumpan en gång och sedan fick hon en riktigt fin galopp i mitt tycke. Hon galopperade på bra med hela kroppen och även fattningarna funkade bra nu. 

Ställde mig sedan i mitten och tittade när Elin red Fresa en liten stund, riktigt roligt att titta då Fresa har haft en lång vila nu i och med föl och en liten hälta. Så kul att se pigga glada Fresa & Elin jobba lite tillsammans. 

Sen frågade jag Elin om hon hade lust att sitta upp på Zyd och känna lite på henne. Vilket hon gjorde och då kom hon fram till att jag missat flera steg i framridningen, sen när jag satt upp så hade jag en riktigt bra känsla. 
Tycker verkligen att det är superkul när Elin hjälper mig, nu var det bara en liten stund och gud vad kul det var! Nu var det ganska länge sen jag red dressyr för Elin men det känns alltid så bra, vi har en kontakt som får det hela att kännas både roligt och lite utmanande.
Det blev så mycket bättre och när jag väl gjorde rätt så gjorde Zyd det också, riktigt trevligt avslut på en halvtaskig början av passet :) Stort tack Elin!

Löshoppning igen

Igår så stod det löshoppning för damerna + Mango på schemat. Jag & Elins pappa tog hästarna till ridhuset då Elin skulle komma direkt efter jobbet till ridhuset så vi tjänade lite tid.
Jag satt på Fresa och planen var att jag skulle ha Mango i handen, Elins pappa skulle gå med Zydansie och Cereza lös. Fresa var väldigt på tårna efter en lite olycka som hände för nästan två veckor sedan då de fick ett nära möte med en älg.

Jag han inte hålla i Mango många meter, hade han i vänster hand men han gick på högersida så precis när jag tänkte byta hand på repet så flyger Fresa iväg och jag hamnar på backen men var snabbt uppe på benen där Fresa & Mango bara tittade på mig. Jag vet inte exakt vad det var Fresa tänkte sticka ifrån men barbacka och inte full koll på henne då jag tänkte byta hand så hade jag inte en chans att reagera och försöka hålla mig kvar. 

Blev så att Elins pappa gick med både Mango och Zydansie då jag hade fullt upp med att försöka ha koll på Fresa. 
Väl i ridhuset så stack Elins pappa hem och vi började bygga. Hoppningen funkade riktigt bra, riktigt impad över Cerezas fina hopp! Fresa hoppade en trippelbarr på ungefär 1.40 utan problem och man ser en otrolig skillnad på Zydansies självförtroende nu om man jämför med första gången. Så tre löshoppningar och man ser en mycket säkrare häst när man tittar på Zydansie, det är riktigt kul!
Mango fick också springa runt och hoppa, inte riktigt samma fart som hos de andra damerna men han är ju lite mindre och lite tjockare ;)
På vägen hem så satt jag på Mango & Elin satt på Zydansie med Fresa i handen. Vi mötte fru älg vid en äng så då var vi båda snabba med att sitta av ^^
Lyckad dag med bra träning för hästarna

Sen uppdatering

Vet inte riktigt vad som hände, skrev ett långt och ganska välskrivet inlägg om helgen och sen slutade jag att uppdatera även då jag har lov?!

I tisdags hade jag hästarna, med massa ny insperation från helgen så tog jag och jobbade både Fresa & Zyd från marken. Började med Zydansie då hon var väldigt tjafsig mot de andra, kanske understimulerad, hoppades på att om hon fick tänka och göra sig av med lite energi så skulle hon bli på bättre humör.

Det kändes faktiskt riktigt roligt och många av övningarna flöt på bra, speciellt övningen där jag går på en volt med hästen och byter sida på henne så hon är på både in och utsidan av volten. Den gick klockrent och det var jättekul, läste att Elin hade fått påminna Zyd om hur den funkade dagen innan med nu funkade den.
Det enda som inte blev helt 100% var galoppfattningarna, hon stressade mest upp sig men traven är ju hennes starka sida men det ska vi nog lösa.

Stoppade in Zyd i hagen och tog ut endast Fresa, stängde in Cereza då de måste träna på att vara ifrån varandra lite. Cereza hade Zyd men gnäggade en del ändå, vi var inte långt bort men Fresa var så lugn och brydde sig inte om att svara sin dotter ^^ Här flöt allt på bra och fick till några riktigt fina byten av varv, där hon travade emot mig med spetsade öron och jag visade vägen och det bara flöt på. Riktigt kul!


Läskigheter

Har idag spenderat dagen på BodaBorg med några från klassen. De har halloween tema så på översta våningen har de "spöken", personer som är utklädda och skrämmer en.

Jag vågade bara gå upp en gång och då var det en äcklig kille som kröp efter mig och tog mig på benen! Riktigt snuskigt och jag var riktigt glad när vi kom bort därifrån!
Trevlig dag och måste bara dela det här klippet från youtube, riktigt kul när andra blir skrämda ^^


RSS 2.0